opc_loader
Arman

Arman

Arman (1928 - 2005)was een Frans-Amerikaanse beeldhouwer en sieraadontwerper. Zijn volledige naam was Armand Pierre Fernandez. Arman werd in de jaren ’60 beroemd met zijn ‘accumulations’ (accumulatie: een verzameling van alledaagse voorwerpen die hij in een plexiglas behuizing bijeen bracht) en ‘poubelles’ (uitgestald afval).  Arman was nauw betrokken bij de oprichting van kunstenaarsgroep Nouveau réalisme, waar ook Yves Klein, Jean Tinguely, Niki de Saint Phalle en Christo bij horen.

 

Op wikidepia is een indrukwekkende selectie van zijn accumulaties te vinden waaronden het  voor de Libanese regering in 1995 gecreëerde werk Hope for Peace in het tijdens de Libanese Burgeroorlog verscheurde Beiroet:  32 meter hoog en bestaande uit 83 tanks en andere militaire voertuigen,  de monumentale Rostropovitch’s Tower uit 1985 in New York, bestaande uit een accumulatie van bronzen cello’s en de bronzen in stukken gezaagde en gestapelde Ferrari's La Rampante bij de entree van het circuit Autodromo Enzo e Dino Ferrari in Italië uit 1999.

 

Ook een leuk weetje over Arman: Hij schonk in 1994 zijn sculptuur Apollo Offering aan de gemeente Amsterdam ter vervanging van de in 1993 van de Apollolaan gestolen sculptuur Minerva uit 1929 van de beeldhouwer Jan Havermans.[2] De sculptuur was eerder te zien geweest tijdens de eenmalige beeldententoonstelling op de pleinen van de Apollolaan Biënnale Skulptuur in 1994.

Artikel 1 tot 1 (van de 1 artikelen). Resultaat:1
Artikel 1 tot 1 (van de 1 artikelen). Resultaat:1