opc_loader

Hond en kunst

foxhound drummond

Hond en kunst

Door naar kunst te kijken leer je beter observeren, blijkt uit onderzoek onder artsen in opleiding*. Naarmate je meer met elkaar praat over een kunstwerk, ga je meer in het werk zien. Andersom werkt het ook: naarmate je meer verschillende kunst over een onderwerp hebt gezien, bekijk je zo’n onderwerp ook anders. Met onze kunst van honden heb ik de proef op de som genomen.

 

Het eigene van de hond in een klassiek portret: Marjolein Kruijt en Nora Drummond

Ten eerste zijn er de portretten (niet te koop) die Marjolein Kruijt van onze Troela en Zwabber maakte. Bij het geven van de opdracht bekeken we alle foto’s en dan merk je al dat je zoekt naar de essentie van het dier: bij Troela het eigenwijze en bij Zwabber het sullige. Het werk van Marjolein vind ik zo goed omdat ze juist dát weet te pakken.

 

Zo hebben we ook een klein portret van twee foxhounden van Nora Drummond (foto bij deze blog). De een kijkt nieuwsgierig en de andere nogal onbenullig. Het lijkt wel op onze Troela maar zijn duidelijk andere honden.

 

Impressie van een hond in een portret: Rob Schoemaker en Jesus Iraizoz

Helemaal aan de andere kant van het spectrum is het meer impressionistische werk van Ruud Schoemaker en Jesus Iraizoz. De Setter van Rob Schoemaker is een snelle, in ‘Ierse-setter-rood’ en wit geschilderde kop van de hond. Het is of hij middenin de storm staat, danwel keihard ertegenin holt. Laatst hadden we er zo een op bezoek: in een sprong met vier poten tegelijk in de plantenbak. Kom ik een bedaagde Ierse Setter tegen, dan zie ik het schilderijtje van Schoemaker als een soort spookje op de achtergrond: deze hond is nu misschien rustig, maar zijn ware aard is anders.

Het werk van Iraizoz van de teckel heeft tot gevolg dat voor mij teckels per definitie complexe persoonlijkheden hebben. Wat bij alle teckels die ik ken ook het geval is: soms rustig en bedachtzaam maar even later als een gek en zonder enige terughoudendheid achter die muis aan. Verschillend gedrag in één hond, maar wel altijd eigenwijs en kleurrijk.

 

Niet brave honden: hondenfoto's van Maarten Wetsema

En dan hebben we de foto’s van Maarten Wetsema. Deze honden zijn als een soort accessoire neergelegd in het interieur. Toch is ook overduidelijk dat ze er hun eigen mening over hebben. ‘Je kan mij natuurlijk hier op deze bank neerleggen. En ik blijf ook liggen tot de foto gemaakt is. Maar zodra jij je omdraait, vreet ik die bank even op. Oké? Oké.

Het leuke van al deze werken vind ik dat je ziet dat de kunstenaar iets met deze hond heeft. Dat is weer net iets anders bij een tekening in één lijn die Picasso van een teckel heeft gemaakt, of de ras-portretten uit de 19e eeuw: die zijn ook leuk, maar geven toch minder weer van het eigene van die specifieke hond. Ik vind ze vooral erg braaf. En brave honden zijn saai (laat Troela en Zwabber het niet horen).

Heb of ken jij nog meer voorbeelden van werken van honden? Laat het mij weten: op Pinterest heb ik een verzameling aangelegd, de roedel mag groter groeien.

 

Link naar pinterest:

Http://nl.pinterest.com/jacqpot0858/hond-in-kunst/

 

Overige links:

 

Naar de beschreven kunstwerken:

https://www.dertnijlandfinearts.nl/schilderkunst/foxhound-drummond

https://www.dertnijlandfinearts.nl/schilderkunst/ierse-setter

https://www.dertnijlandfinearts.nl/schilderkunst/teckel-iraizoz

https://www.dertnijlandfinearts.nl/dierenkunst/wetsema-hond

https://www.dertnijlandfinearts.nl/dierenkunst/wetsema-hondportret

 

Terug

Reacties

Om spam te voorkomen moet je eerst inloggen om een reactie te kunnen geven.