opc_loader

Anton Heyboer

Anton Heyboer

Anton Heyboer in onze familie

Een van de meest intrigeren werken op onze site is dat van Anton Heyboer. Het zijn 11 etsen op één blad. Iedere ets is al een puzzelplaatje op zich. Je kan een hele avond naar het totale blad kijken en nog steeds nieuwe dingen zien. Anton Heyboer wekte veel scepsis en van zijn kippen word ik niet warm, maar dit werk toont de kunstenaar die hij echt was. Bij ons in de familie hebben we mooie verhalen over Anton Heyboer. Ik vermoed dat er veel families zijn bij wie dat het geval is. Het zou leuk zijn meer van dat soort verhalen te horen. Laat het vooral weten, als je ook een Anton Heyboer familie-verhaal hebt.

Dert´s zwangere moeder

Behalve het werk dat op de site staat, heeft Dert een ander werk van Heyboer. Een werk met veel emotionele waarde. Anton Heyboer werd vanaf 1958 door Jan Hendrik Piers gesteund. Piers was plastisch chirurg, zelf geen onverdienstelijk beeldhouwer en ook een studiegenoot van de vader van Dert. In 1958 en 1959 was de moeder van Dert zwanger, van Dert. Anton Heyboer heeft in 1960 een ets gemaakt waarop duidelijk een zwangere vrouw is te zien en de letters D E R T. Van Jan Hendrik Piers kregen de ouders van Dert deze bijzondere ets.

Gelukkig is het ook typisch werk van Heyboer, dus het vergt wel even puzzelen om die letters te herkennen. Maar als je het eenmaal ziet, is er geen ontkomen aan: het is een geboorte-ets voor Dert.

Niet veel mensen kunnen zeggen dat een van Nederlandse beroemdste en interessantste kunstenaars speciaal voor hen een kunstwerk heeft gemaakt. Eigenlijk kan je ook stellen dat Dert de kunst met de kraamkado'tjes heeft binnengekregen.

11 etsen op 1 blad

Ook het werk van Anton Heyboer dat we wel te koop aanbieden, kent een mooi verhaal. In Volendam staat (nog steeds) het Hotel Spaander. Daar kwamen en komen veel beroemde gasten en ook kunstenaars. Om maar even een paar te noemen: Pierre-Auguste Renoir in 1885, Elisabeth Taylor in 1975 en ook Anton Heyboer. Veel kunstenaars betaalden hun (waarschijnlijk niet onaanzienlijke) rekening met hun eigen kunst. De kunstcollectie is deels verkocht.

Het werk dat wij in ons bezit hebben heeft Anton Heyboer geruild voor een warme vissersjas. Op de site van Anton Heyboer is veel informatie over hem te vinden. De man wekt wel de indruk de warmte van een jas te preferen, dus ik denk dat het verhaal van Spaander wel waar is. Het werk is in ieder geval afkomstig uit de collectie van Spaander.

Mijn vader op bezoek bij Anton Heyboer

Mijn vader is opgegroeid in Noord-Holland en hij mocht graag een rondje door de polders rijden. Daarbij richtte de zoektocht zich vooral op particuliere (niet geheel legale) palingrokers waar hij tegen gering tarief een dikke paling kon kopen. Samen met mijn broer was mijn vader ooit op zo'n tochtje in Den Ilp terecht gekomen. Ook daar was een palingrokerij en de strooptocht was succesvol. Thuisgekomen vertelde pa uitvoerig dat hij bij Anton Heyboer was geweest en samen met Heyboer én alle vrouwen, paling had gegeten. Als dank was het inpak-papier van de paling door de grote kunstenaar getekend. Het was wel een wat vettig papiertje maar, zo betoogde mijn vader: hij zou het laten inlijsten en dan zou het later heel veel geld waard zijn.

Ik was vooral verbaasd. De vrouw van mijn vader was vooral boos en verontwaardigd bij de gedachte dat zo'n vies lelijk ding de plaats van de zorgvuldig door hen uitgezochte wanddecoratie zou innemen. Het duurde een halve middag voordat we erachter kwamen dat hij ons allemaal in de maling zat te nemen. Hij had het kunstwerk zelf getekend. Ik heb nooit kunnen achterhalen of hij die paling samen met Anton Heyboer heeft gegeten.

Ook een leuk Anton Heyboer verhaal? Mail het aan ons (info@dertnijlandfinearts.nl)

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hotel_Spaander

https://anton-heyboer.nl/art/54-59/58-00.html

Terug

Reacties

Om spam te voorkomen moet je eerst inloggen om een reactie te kunnen geven.