opc_loader

Kan een auto ook kunst zijn?

ham monaco 1933

Kan een auto ook kunst zijn?

Discussie in huize Nijland: kan een auto ook kunst zijn? Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden. Volgens Dert is in ieder geval de Alfa Romeo 33 Stradale Kunst. En dus reden om een miniatuur ervan ook pontificaal in de huiskamer te plaatsen.

Ik had in een eerder blog al voorbeelden gegeven van kunst van auto’s. Het werk van René Vincent (1879–1936), Geo Ham (1910 -1972) en Hans Liska (1907-1984) vallen in mijn boekje onder kunst. Alle drie beleefden ze de spannendste ontwikkeling van de autosport: de eerste races en de technische ontwikkeling van de motoren en carrosserie. Alle drie staan ze in Wikipedia als illustrator te boek en veel van hun werk maakten ze in opdracht. Of ze zichzelf als kunstenaar met een grote K zagen, weet ik eigenlijk niet.

 

René Vincent: Bugatti als een beeldhouwerk

Maar de tekening van de Bugatti van René Vincent is eigenlijk geen auto meer, het is een gestileerd voorbeeld van wat mensen kunnen maken. Toegegeven: het is een stuk makkelijker om iets moois te maken van een Bugatti uit 1936 dan van een Prius, de auto’s van 60 jaar geleden waren interessanter dan tegenwoordig. En de verhalen over de races zijn interessanter.

 

Geo Ham: Autorace op affiche

Geo Ham maakte bijvoorbeeld aankondigingsaffiches voor autoraces, zoals de 5e Grand Prix in Monaco van 23 april 1933. Op Youtube* is het verslag te zien (ook leuk als je niet van auto's houdt!): Achille Varzi en Tazio Nuvolari wisselden in 38 rondjes vaak van plaats als koploper. Varzi in een Alfa en Nuvolari in een Bugatti. Uiteindelijk won Varzi in de laatste ronde omdat de Bugatti in de brand vloog en Nuvolari werd gediskwalificeerd omdat hij werd geholpen met het duwen van zijn racewagen over de finish.

 

Hans Liska: Wereldbeeld in auto's

Hans Liska tekende eigenlijk alles wat hij om zich heen zag en was een soort van tekenend journalist. In zijn schetsboeken zie je hoe het er aan toe ging in de Mercedesfabriek of bij de ‘beau monde’ tijdens een avondje uit of bij het winkelen (met de Mercedes). Zijn schetsen zijn vaak grappig maar geven ook aan hoe het wereldbeeld in die tijd was en welke rol de auto's toen al speelden.

 

Dus...

Terug naar de vraag: Als de aanblik van een Alfa je een week gevoel in je buik geeft, als het gegrom van een Bugatti je doet glimlachen, dan is dat in ieder geval emotie. En een afbeelding van zo’n auto kan ook erg mooi zijn. Maar de auto zélf: is dat kunst? Ik vind dus van niet en wil het model niet in de woonkamer naast de Dragonfly van Lalique. Of het Amsterdamse School bijzettafeltje vervangen door het motorblok van een V8 of V12. Heb je een legitiem argument waaruit blijkt dat ik het mis heb: laat het vooral weten.

 

*: Filmpje op youtube van Grand Prix Monaco 1933: https://www.youtube.com/watch?v=R0fQ3yJhL8U

 

Jacqueline Nijland-Potter schrijft over de belevenissen in de kunsthandel van Dert Nijland Fine Arts. Haar echtgenoot Dert Nijland adviseert over kunst en koopt de kunst in. Door samen de inkopen te beschrijven en achtergrond-informatie van de kunstwerken en over de kunstenaars te zoeken, leert Jacqueline steeds meer over kunst.

 

Terug

Reacties

Om spam te voorkomen moet je eerst inloggen om een reactie te kunnen geven.